Rendszerszintű korrupció az EU-ban? Eva Kaili esete vs Orbán Viktor.

Mi az összefüggés az Európai unióban lefülelt korrupciós ügy és a NER működése között, avagy miért kellene csendben maradnia Orbán Viktornak? És miért nem maradt csendben?

Harsog a hazai és a nemzetközi sajtó az EU-s korrupciós ügy nyomán. Aki esetleg lapulevél alatt és közélet nélkül töltötte az elmúlt két hónapot, annak röviden összefoglalom: Egy kis közel keleti ország, Qatar kenőpénzek fejében (kb 750ezer EUR-ról, azaz 300 millió forintról beszélünk) a saját megítélését kívánta javítani a foci VB-t megelőzően az Európai Unióban. A kenőpénzeket pedig köszönettel elfogadta Eva Kaili, aki éppenséggel az EU Parlament egyik alalnöke, valamint 10 másik EU parlamenti megbízott, valamint Kaili kisasszony teljes családja, apukája, férje stb is érintve volt, mivel a készpénzt bőröndökben mozgatták, a kp már csak ilyen, helyet foglal. A csalárd műveletet a belga nyomozó szervek fél éves munkával lelplezték és fél év alatt az érintetteket le is tartóztatták, a rajtakapás miatt pedig a mentelmi jogok is könnyedén ugrottak. Az érintettek sitten várják a tárgyalásokat.

Lépjünk megint egy kicsit hátrébb és tekintsünk gondolkodó emberként az ügyre. Egy olajkitermelő ország kenőpénzt ajánl fel EU képviselőknek egy bizonyos okból. Klasszikus korrupciós eset. Csúnya dolog felajnálani is, elfogadni is. Bűncslekmény.

De érdemes néhány dolgot észrevenni:
– nyomozati anyag lett belőle

-nyomoztak, lehallgattak

-letartóztattak

-nyilvánosságra hozták, sőt harsog tőle minden. Tehát a korrupció ha létre is jön, a rendszer igyekszik harcolni ellene.

  • nem szenvedett kárt az adófizető, maximum Qatarban, de az legyen Quatar gondja (valószinűleg privát olajpénzek voltak különben)

Miért ragadtam tollat? Mert Orbán Viktor le akarja váltatni a teljes brüsszeli bürokráciát, megint átveri a népet. Pedig itt nem az EU parlament korrupt, hanem egy adott ügy mentén 10 képviselő volt korrupt, akik fél év után lebuktak és megbünhődtek, azaz a rendszer kivetette magából őket. Brüsszel tette a dolgát, működnek a nyomozati szervek, működik a korrupciós ügyészség (amihez mi nem csatlakoztunk) és harcol az eseti korrupció ellen.

Hasonlítsuk össze mindezt a NER működésével:

  • a teljes rendszer a rendszerszintű korrupcióra épül (ld alant kifejtem, hogy miért)
  • a Fideszes haver főügyész nem indít vizsgálatot (pár kivételtől eltekintve), vagy ha indít, véget is vet neki
  • nincs nyomozás, vagy ha van, nem megy végig
  • nincs felelősségre vonás
  • 300 millió forintra már a 2000-es évek elején is csak csóváltuk a fejünket Magyarországon (ld pl ALSTÖM metró ügy), ma már 100-1000 milliárdos nagyságrendben folyik a korrupció az országban. Ráadásul mostanra a magyar és az EU adófizetők adóforintjait lopják el, nem pedig idegen országból jött korrupciós pénzt vágnak zsebre. ÉRDEMI különbség. Mondhatnám KURVA nagy különbség.

Mire alapozom mindezt? A 444 oknyomozói kezébe került egy nyomozati jegyzőkönyv, aminek tartalma még annak fényében is megdöbbentő, hogy 30+ éve követem a közéletet.

Akinek van kedve, olvassa el a cikket (ami igazából cikksorozat), de aki meg is akarja érteni, az hallgassa meg az erről szóló adást, kristálytisztán kirajzolódik, hogy miként működik a rendszer. Jómagam kerti tevékenység közben hallgattam a hétvégén és rettentően ledöbbentett.

https://444.hu/2023/01/26/a-vodafone-uj-tulajdonosaig-ernek-az-utobbi-evek-egyik-legfurcsabb-bunugyenek-szalai

Végül, aki még nem vágta fel az ereit, annak javaslom megtekintésre a klasszikus Mr Bean jelenetet, amire rendszeresen asszociálok Orbán Viktor másra mutogatós politikai megnyilvánulásairól, zseniális és egyben szekunder szégyen, de remekül megmagyarázza Orbán Viktor és sleppje viselkedésének hátterét:

Ne fogd vissza magad!