COVID halálozás – oltottak vagy oltatlanok?

Tényleg fogom a fejem az emberek elemi matematikához való viszonyán. Messze elkerüli legtöbbjüket, ráadásul hangosak és hisztisek. Megpróbálom egyszerűsítve elmagyarázni, hogy miért nem elég azt figyelni, hogy hány oltott és hány oltatlan ember hal meg a kórházakban.

Nos vegyük azt, hogy van 1000 emberünk. Tudjuk, hogy körülbelül az emberek 1/3-a nem hajlandó beoltatni magát (többen pont azért, mert az elemi matematikával sincsenek tisztában).

Tehát a 1000 ból 330 ember nem oltatta be magát. A többi 670 beoltotta magát.

Tegyük fel, hogy ebből a 1000 ből 10 ember meghal a kórházban és ebből mondjuk 4 oltott, 6 nem oltott Nem is olyan nagy a különbség? Dehogynem!

330 nem oltott emberből tehát meghalt 6 (1,8 %), 670-ből meghalt 4 (0,5%). Remélem feltűnik az aránytalanság. Ez ennyire egyszerű. Valójában 6-8 szoros az oltott és oltatlan emberek aránya a halottak között, ami a lenti képen is látszik. Ez az angol kimutatás és azt mutatja, hogy 100ezer emberből mennyi hal meg arányaiban. Magyar infót nem tudtam betenni, mert az adatok nem publikusak (forrás-megjelölés a kép alján).

Nemrégiben egy oltásellenes családtagom bíztatására feliratkoztam egy Facebook oldalra, ahol állítólagos vakcinaáldozatok leledzenek. Mivel ő is tag volt (aki ugye nem is kért vakcinát – ergo nem lehet vakcinaáldozat), feltettem egy közvéleménykutatásban a kérdést, hogy hány valós vakcinaáldozat és hány egyéb érdeklődő van jelen. Letiltották a kérdésemet 5 perc alatt. Maradtak az álhírek és ostobaságok az oldalon.

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s