Esti Mese – 2040

 • Nagyi, mesélsz nekem?
 • Persze kicsim, miről meséljek?
 • A nagy világjárványról!
 • Hát az nem egy vidám történet! Nem fogsz tudni aludni.
 • Nem baj Nagyi, már nagy vagyok és érdekel!
 • Rendben. Akkor elkezdem.
Grandmother Reading Stock Illustrations – 735 Grandmother Reading Stock Illustrations, Vectors & Clipart - Dreamstime

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy város Kínában, sok ember lakta, még több is, mint egész Magyarországot. Úgy hívták, hogy Wuhan. Wuhanban történetesen volt egy nagy piactér, ahol sokféle halat lehetett venni, de volt egy nagy víruslabor is. Úgy esett, hogy Wuhanban pár ember megbetegedett és olyan rejtélyes tüneteik voltak, amit sohasem tapasztaltak az orvosok azelőtt. Volt egy különösen bátor orvos, úgy hívták, hogy Doktor Wenliang, ő halált megvető bátorsággal próbálta figyelmeztetni a többi embert és a hatóságokat, hogy nagy baj van, mert lehet, hogy új betegség jelent meg az emberek között. Sajnos nem hallgattak rá.

 • Mi történt Doktor Wenlianggal?
 • Nagyon szomorú volt, hogy nem hallgattak rá, ráadásul gyógyítás közben meg is betegedett és végül meg is halt.
 • Ez tényleg nagyon szomorú történet. Folytasd!

Hát ez a betegség csak egyre terjedt és terjedt, a Wuhanban már nagy volt az ijedelem. Wuhanban hamar rájöttek, hogy tájékoztatni kellene a többi embert is Kínában és a világban, de sajnos azok az emberek, akiknek ez lett volna a dolguk, nem vették a dolgot elég komolyan és inkább tovább titkolóztak. Nagy volt a titkolózás abban is, hogy miképpen indult el a betegség, a laborból szabadult ki, vagy a piactérről? Ezt még sokáig nem tudták kideríteni.

Mire úgy döntöttek, hogy nem szabad tovább titkolózni, már nagyon sok ember volt beteg Wuhanban, de már a világban is terjedt a betegség.

 • Mikor volt ez Nagyi?
 • 2019 decemberében.
 • Mikor döntöttek úgy, hogy nem titkolóznak tovább?
 • 2020 január végén. Tehát két hónapig terjedt a betegség titokban.

Amikor a világ értesült róla, el sem akarta hinni. Ők is sokáig vizsgálódtak, megint eltelt egy hónap, amikorra végre a világ vezetői kijelentették, hogy kitört a világjárvány.

 • És mi történt utána?

Hát ilyenkor nagyon nehéz okosnak lenni. Minden ország vezetői összedugták a fejüket és saját módszert választottak maguknak. Volt olyan ország, aki mindent lezárt és arra kérte az embereket, hogy ne menjenek dolgozni és ne utazzanak, sőt meg is tiltotta, hogy este az utcán legyenek, hogy ne betegítsék meg egymást. De volt olyan ország is, ahol nem voltak ilyen szigorúak és úgy gondolták, hogy elég lesz az is, ha nem mennek egymás közelébe az emberek.

Voltak olyan országok, akik túl magabiztosak voltak, mert úgy gondolták, hogy van elég orvosuk és kórházuk és drága gépeik, hogy meggyógyítsák a lakosaikat.

Sajnos azonban úgy esett, hogy ez a betegség túljárt mindenki eszén. Először azokat az embereket támadta meg, akik öregek voltak, mert az ő szervezetük már kevésbé volt erős. Nagyon sok idős ember halt meg nagyon rövid idő alatt, ezt most úgy nevezzük, hogy az Első Hullám.

 • Az öregek különben is meghalnak, nem?
 • De igen, de a társadalomtudósok korábban kíváncsiságból hosszú évekig feljegyezték, hogy a világban hány ember halt meg minden nap és azok milyen korúak voltak, ezért most meg tudták mondani, hogy több ember halt-e meg az új betegség miatt, mint eddig. És kiderült, hogy sokkal több. És főleg az öregek között volt nagy növekedés.

A bajt fokozta, hogy az országok vezetőinek új problémája is akadt. Ha az emberek otthon ülnek és várják, hogy elmúljon a betegség magától, akkor nincs aki dolgozzon. Nincs kenyér, nincs párizsi, de még WC papír sincs. Ráadásul nagyon sok ember nyugtalankodni is kezdett, mert tudta, hogyha nem tud dolgozni, akkor pénze sem lesz. Pénz nélkül pedig nagyon nehéz boldogulni.

 • Tényleg! És mit találtak ki? Hogyan lett a járványból Nagy Világjárvány?
 • A gazdagabb országok vezetői úgy gondolták, hogy van annyi tartalékuk, hogy adnak az embereknek havonta pénzt, hogy ne nyugtalankodjanak. Arra számítottak, hogy addig megpróbálják ezt a módszert alkalmazni, amig el nem múlik a járvány, kerül, maibe kerül. De volt olyan ország is, akinek erre nem volt lehetősége, ezért ott az emberek sokkal inkább nyugtalankodtak. Sőt volt olyan ország, ahol olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy nincs is betegség, hanem az egész csak egy mese, hogy tönkretegyék őket még annál is jobban, mint ahogy most éltek.
 • Ez hogyan lehetséges?
 • Hát úgy, hogy az egyszerű emberek nem tudják elképzelni, hogy egy láthatatlan kis vírus el tudja őket pusztítani. Ráadásul mivel nem tanultak sem történelmet, sem más tudományt, ezért hajlamosak a dolgokat túlzottan is leegyszerűsíteni, még akkor is, ha mi tudjuk, hogy a nagyvilág összefüggései nagyon is bonyolultak és a dolgok a világban akár meg is tudnak ismétlődni. Volt már a világban Nagy Világjárvány, de aki nem tanult róla, az nem is tudta eddig.

Szerencsére közben a tudósok sem tétlenkedtek, hanem elkezdtek mindenféle gyógyszert fejleszteni. A világ sok országa verenyt futott az idővel és egymással is, hogy ki tud hamarabb és minnél jobb gyógyszert mutatni az elkeseredett embereknek. Végül alig egy év alatt több ilyen gógyszer is megjelent és elkezdték azt az embereknek ingyen osztogatni.

 • Akkor mi a baj? Már nagyon izgulok! Ha lett gyógyszer, akkor miert lett Nagy Világjárvány mégis?

Mint mondtam kis unokám, a dolgok sohasem alakulnak egyszerűen. Az okozta a nagy bajt, hogy a világban nagyon sokan vagyunk, felfoghatatlanul sokan. Majdnem 8 milliárdnyian.

 • Az mennyi?
 • Ha lehetőséged lenne minden ember arcát egyetlen másodpercig nézni, akkor több mint 250 év kellene hozzá, hogy mindenkit végignézz.
 • Annyit nem is élünk!
 • Bizony!

Szóval ebből a 8 miliárd emberből csak 2 milliárd kapta meg nagyon gyorsan a gyógyszert. A többiek csak szépen lassan. Sajnos még a következő éveben is csak egyre terjedt a betegség.

2021 nyarára ráadásul az embereknek nagyon elegük lett mindenből és egyre türelmetlenebbé váltak. A szegények azért, mert úgy érezték, hogy nem lesz pénzük megélni és nem tudnak elférni a kis lakásaikban. Ráadásul jött a meleg nyár és attól még nehezebb lett volna nekik a négy fal között ülni.

A gazdag országok lakói pedig nem voltak hajlandóak lemondani a jól megszokott nyári vakációjukról, de még arról sem, hogy repülőgépre üljenek és utazgassanak a világban, mint azelőtt.

 • De a gazdagoknak nagyobb a lakása és amúgy is sok pénzük van, el tudnák foglalni magukat otthon is, nem?
 • Tudtam, hogy okos unokám van! Okosabb vagy, mint sok gazdag ember!

Szóval az országok vezetői úgy gondolták, hogy a szegény és gazdag emberek kedvében is járnak és átmenetileg megengedik nekik, hogy utazgassanak. Bíztak az emberek bölcsességében, türelmében és bíztak a gyógyszer hatékonyságában.

Azonkívül korábban még sohasem volt olyan járvány, amire ilyen hamar gyógyszert találtak, ki kellett hát próbálni, hogy mi történik azokkal az emberekkel, akik megkapták már a gyógyszert, de nem tudnak a fenekükön ülni, még akkor is, ha odakint járvány van. Ők lettek a kísérleti egerek!

 • Hihi, egerek! És velük mi történt? Meghaltak?
 • Pont ez a szomorú ebben a Nagy Világjárványban kisunokám. Azok közül, akik megkapták a gyógyszert, csak nagyon kevesen haltak meg, csak csúnyán köhögtek és lázuk volt, vagy még az sem, tünetek nélkül hurcibálták a betegséget és ezzel tartották fent a járványt.

Sajnos a vasútállomáson, vonatokon, repülőtereken és fent a repülőgépen és mindenhol, ahol sok ember van egyidőben nagyon könnyen terjedt a vírus. Ráadásul tovább bonyolította a helyzetet, hogy a vírus ahogy ugrabugrált emberről emberre, közben okosodott, változott, ezt el is nevezték az emberek ezt a változást mutációnak, a legelső vírus volt az alfa, majd jött a béta, gamma, delta és a többi sorban.

2021 nyarára közben nagyon sok ember halt már meg, több, mint 4 millióan. De az emberek ragaszkodtak a megszokott és szerintük jól megérdemelt dolgaikhoz, utazásaikhoz, ezzel nagyon megnehezítették az orvosok dolgát. Azonban az országok vezetői nem akarták, hogy még több csalódott ember legyen, ezért elnézőek voltak, habár tudták, hogy ezzel nem segítenek az orvosoknak.

 • Történt más baj is?
 • Emlékszel? Mondtam, hogy a világ dolgai nagyon összetettek, bonyolultak. Persze, egyik baj hozza magával a másikat. Nagyon sok ember elveszítette a munkáját, elszegényedett, sokkal több lett az elkeseredett és szomorú ember. Megnőtt a bűnözés, ezért szigorúbbak lettek a rendőrök is. Közben a pénz értéke is csökkent, mivel ez a sok baj nagyon sok pénzébe került az embereknek. Sajnos mindennek felment az ára, ami ismét csak a szegény embereket sújtotta, mert a gazdagabb embereknek bőven maradtak tartalékaik. Szóval a Nagy Világjárvány alatt még tovább nőtt a szegény és gazdag emberek között a szakadék.

 • Nagyi, elfáradtam, most már inkább alszom. Lekapcsolod a villanyt?

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s