Mesterséges intelligencia – mire számíthatunk? Mit hoz a jövő?

A napokban volt szerencsém meghallgatni egy magyar és egy angol podcastot is AI (Artificial Intelligence) – mesterséges intelligencia témában – és azt kell mondjam, hogy  elég ijesztőnek mutatkozott a jövő azok alapján, amit a szakértők elmondtak.

Tuuuudooooom, szinte hallom is!  Megint a sötét jövőkép és a pesszimizmus.  Hadd avassalak be Benneteket, hogy miért is szűrtem ezt le az elmondottakból.

A szakértők egyöntetűen kijelentették, hogy az AI fejlesztések nagy erővel folynak, azonban a kialakuló struktúrák leginkább üzleti és katonai érdekeket szolgálnak. Minden egyéb fejlesztés az előbbiek folyománya.

Természetesen folynak az autóiparban is fejlesztések, a biztonsági jellegűek valóban a mi érdekeinket is szolgálják. Erre később kitérek.

Abban sem volt vita, hogy a munkavégzés nagyságrendekkel hatékonyabbá válik, azonban a munkaadóknak nem érdeke, hogy ezt a felszabaduló időt esetleges munkaidő csökkentésre fordítsa, ez a szakszervezetek feladata lenne. Az ő érdekük továbbra is a profitmaximalizálás. Tehát a hatékonyabb munkavégzés végső soron bevallottan a munkavállalók kizsákmányolását szolgálja, mintsem az érdekeiket. Járulékosan természetesen előfordulhat az ilyen is, mindjárt mondok is rá példát. A következő ábra drámai.

Az ötvenes évektől 240%-ot nőtt a produktivitás, míg a bérek 110%-ot. Még drámaibb, ha csak a 70-es évektől tekintjük át. Gyakorlatilag nem nőttek a bérek reálértéken a 70-es évek óta!https _blogs-images.forbes.com_timworstall_files_2016_10_wagescompensation-1200x1093

 

Több fejlett országban is jellemző a munkaidő általános csökkentése, de ez inkább a magas jövedelmeknek köszönhető. Azaz olyan szintre emelkedtek a jövedelmek, hogy célszerűbb több időt hagyni a dolgozóknak a költésre, ami ugye tovább pörgeti a gazdaságot.

usual weekly hours

blackfridaybluelaws

Élő példa az Amazon internetes áruháztól. Ők elöljárók a mesterséges intelligencia fejlesztésében.

1000x-1

Raktárukban együtt dolgoznak az árubegyűjtő robotok és az emberek, a teljes raktár területe be van kamerázva. Sokszor előfordult, hogy a robotizált begyűjtők elgázolták az embereket forduláskor vagy sarkokokon. Az Amazon úgy döntött, hogy a kieső munkaerő csökkentése, a munkamorál megtartása és a hatékonyság további növelése érdekében fejlesztésbe fog. A kamerák képén át elemzik  a közlekedési helyzeteket és ha az algoritmus az ember és a robot vektoros mozgásából arra következtet, hogy ebből baleset lesz, akkor közbeavatkozik jó előre, akár figyelmeztető jelzéssel, akár a robot leállításával. Természetesen a robotokban is van érzékelő, de a kamerák jobban rálátnak a munkaterületre.

Ezt nem én találtam ki, hanem a SAP mérnöke mondta el, mint élő példát. Ha esetleg arra gondoltok, hogy ez milyen jó a munkaerőnek, akkor ezzel nem vitatkozom, azonban itt a munkáltató járulékos előnye csupán abból áll, hogy nem üti el egy robot és dolgozhat tovább.

A másik nagy terület, amivel a mérnökök jelenleg foglalkoznak az AI erkölcsi vetülete, azaz, hogy mennyire és milyen formában legyen erkölcsös az AI viselkedése.

Tegyük fel, hogy önvezető autóban ülünk. Természetesen az algoritmus mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a baleseteket. Figyeli a környezetet, indexel sávváltáskor és kanyarodáskor, gyorsít, fékez. Mi történik azonban, amikor az algoritmus érzékeli, hogy elkerülhetetlen a baleset? Merre rántsa a kormányt? A fának menjen, veszélybe sodorva evvel az utasokat, vagy esetleg balra rántsa és egy idős embert üssön el? Vagy rántsa jobbra, amivel egy kisgyermeket üt el? Nem is gondolunk rá, de a mérnököknek erre is gondolniuk kell.

Self driving car on a road. Artificial intelligence of vehicle.

Az egyre terjedő AI döntési algoritmusába így idővel több és több rétegű erkölcsi szűrőt fognak felprogramozni, ellenkező esetben az emberiség nem fogja elfogadni a működésüket.

Két példát tudok mondani a már létező és erkölcsi normáktól jelenleg nem vezérelt AI-re. Az egyik rögtön a GPS PNA működése. Ha folyton letérsz az ajánlott útvonalról, akkor fáradhatatlanul újratervez, soha nem fogja azt mondani, hogy „ha soha nem arra mész, amerre mondom, akkor minek neked GPS?” . Persze ez is csak programozás kérdése.

A másik érdekes példa a teherhordó robotok terjedése. A Youtubeon lehet látni, hogy a Boston Robotics egészen élethű teherhordó robotokat fejleszt a hadsereg részére. Ezek a gépek egyensúlyoznak, hegyet másznak és nagy erős gépek, úgy néznek ki, mint egy nagy kutya. Sok videót lehet látni, amelyeken egy ember felrúgja ezeket a robotokat, demonstrálva azt, hogy hogyan kel fel a földről. Ők elesnek, majd feltápászkodnak. Ha egész nap rugdosod őket, akkor addig tápászkodnak fel, ameddig le nem merül az akkumulátoruk.

De mi van akkor, ha mondjuk kicsit ellenségesre programozzuk őket? Akkor már az első felrúgást megtorolják. De akár programozhatjuk őket úgy is, hogy eleve ellenségesek legyenek. Ez nem azt jelenti, hogy ők gonosz AI-k, inkább a programozójuk ilyen elvek mentén programozta őket. Elég kimerítően taglalja a témát egy-két blockbuster. Akit érdekel: Elysium, vagy A.I. a címe.

ely_slide_sp_179

 

Visszatérve az AI-k terjedésére: a megkérdezettek egyöntetű véleménye szerint bizonyos tipikus esetekben a kamionok, mozdonyvezetők, személyszállító iparosok (TAXI), jogászok  helyét veheti át a legelőször a robotika. És aki azt hiszi, hogy ez a távoli jövő, az nagyot téved. Az önvezető metrón már Budapesten sem lepődnek meg. 😀

maxresdefault

Robot's Hand Striking Gavel On Sounding Block

https _s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_4_6_7_6_14586764-1-eng-gb_baidu apolong

 

 

 

2 thoughts on “Mesterséges intelligencia – mire számíthatunk? Mit hoz a jövő?

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s