Szemöldök-felvonás

 

Hol tart ma a kapitalizmus? Mi tartja ezt az egészet életben? Miért nem stimmelnek a dolgok? Talán pár egyszerű példán keresztül meg lehet érteni.

Nehéz kibogozni. Kezdjük a legaljáról. A melóstól. Napi 5 órát utazik, mert kocsira nincs pénze, 6-od magával lakik egy lepukkant külvárosi lakásban, mert beljebb és külön költözni nincs pénze. Rühelli, amit csinál, ezért iszik és dohányzik.

De végül is van melója. Egy autószervizben szerelő. Megkapja a napi melót, beállnia sem szabad, mert az a főnök dolga, nem látja a vevőt sem, mert nem illik másnapos arca a cég imidzsébe. Azért, ha kinéz, akkor látja a nőket, akiknek piros retikülje jól passzol a piros minijükhöz és látja a szélesen mosolygó főnököt, Tomot,  amint átveszi a kulcsot tőlük.

Bejön a Mini. Oljat kell rajta cserélni és megrotálni a kerekeket. Valami olyasmi mondott a főnök, hogy a jobb olajból rakj bele Joe! Meg, hogy jól rotáld meg a kerekeket!

Itt álljunk meg egy pillanatra. Merevítsük ki a képet!

service-image

EZT KÉPZELED

191ashj9h4zcyjpg

EZT KAPOD – jobb esetben

 

A lényeg ugyanis ott van, hogy Tom még a társadalom elismert tagjai közé tartozik, igaz, műhelye van, de jól is keres, le tudja vezetni a feszkóját este a pubban. Ja és persze Joe-n is.  A lényeg azonban Joe-n van! Neki már semmi köze az olyan igényekhez, hogy 5W-30 Longlife motorolaj kell a Minibe, meg hogy a jó kerekek kerüljenek előre és a kopottak hátra (UK-ban nincs téli gumizás), hogy télen jobban tapadjon. Jobb esetben semmi köze ezekhez az igényekhez, rosszabb esetben direkt keresztbe tesz nekik. Gyanítom utóbbiak vannak többségben.

Ezért megy tönkre a motorod kedves barátom! Mert akárhová mész, a sor legvégén gürcölő melós utál téged és biztos, hogy ellopja a minőségi motorolajodat, vagy a felét benne hagyja a réginek, hogy a másik felét lenyúlhassa. Ezért van az, hogy hiába kéred, akkor sem kerül az a 4 kibaszott kerék a helyére. Mert egyedül téged és a hozzád hasonló motivált embereket érdekli, hogy a dolgok jobbak legyenek.

***

Nézzük a másik oldalt. Felülről közelítsünk. Mondjuk minőségi ruhák felől. Sheila megejti havi bevásárlását a Superdry online shopban és ott hagy 450 fontot. Ez nem különösebben nagy kunszt, mivel a Superdry termékek a ruhák Iphone-jai. Ugyan sok idióta azt hiszi, hogy japán, de nem, mert UK.

bandeau_superdry_edito_8

MENŐ

Superdry-Regents-Street-481062

 

 

WANNABE MENŐK

Made in Vietnam garment story shot for The New York Times

A GYÁR NEM MENŐ

 

Egy kis kitérő:

Namost ezek a termékek rendesen meg vannak varrva valóban, de semmi extra, olyanok, mint a 80-as években MINDEN ruha volt. A kopó helyeken erősítéssel, tisztességes vastagságú anyagból. Mára ez maradt a PREMIUM szegmens. Azonban lássuk be hamar, hogy ezek a cuccok is Vietnamban készülnek, éppúgy, mint a 3000 forintos vietnami kabát. A csajok napi 5 dolcsit kapnak és túl vannak fizetve, hogy ne legyenek öngyilkosok.

De térjünk vissza Sheilához. Sheila titkárnő egy multinál, de motivált, mert 10 év alatt akár projekt manager is lehet a cégnél. Elköltötte online az 1/3 fizetését csütörtökön – next day delivery postát fizetett a Superdry shopban 3.95-ért és várja, hogy a menő Superdry cuccaiban feszíthessen a pénteki buliban.

Azonban közbeszól az élet:

A lengyel raktárban Voijczeknek már nincs kedve ezt a rendelést is bepakolni, aznap már 1280 next day rendelést pakolt be és csomagolt selyempapírba, amit kurvára nem ért, neki még a WC papírja is érdesebb. Meg minek ez a rohanás? Next day a faszom! Elég ennyi csütörtökre.

Ezért Sheila rendelését Ladislaw a DHL sofőr már nem kapja meg. Ő egész éjjel vezet, elég hamar odaér a komphoz, hajnalban már át is adja a cuccot a depónak, lekezel Jirzsivel, aki mázlista, mert kapott melót az angol oldalon kétszer annyiért. Jirzsi aki reggelre ki is viszi a cuccokat a mázlistáknak, azonban mit sem tud arról, hogy Sheila hoppon maradt.

Sheila péntek ebéd után rájön, hogy a next day delivery nem jött össze, fogja hát a 7/24 webchatet és csupa nagy betűvel beüvölti a világba az ügyfélszolgálatosnak, hogy NEXT DAY DELIVERYYYYYY-t fizettem és SOHA TÖBBET NEM VÁSÁROLOK, ILYEN SZAR KISZOLGÁLÁST MÉG ÉLETEMBEN NEM LÁTTAM. Persze nem gondolja komolyan, de azért valakin mégis ki kell töltenie a dühét. Persze HashibKhan, aki második generációs menekült a UK-ban nem érti miért üvölt mindenki vele az ügyfélszolgálaton. Vele van Allah és béke honol szívében. Ha ruha kell neki, elsétál vasárnap a piacra és megveszi azt a kabátot, amelyik a legjobban tetszik neki. Igaz, nem Superdry, de jó meleg és nem 130 font, hanem csak 25.  Nagyon sajnálja, ami történt. Az eleje igaz is. Nagyon sajnálja – Sheilát.

 

Folytatjuk az elemzéssel: STAY TUNED

 

 

 

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s