Kötelező biztosítás angolosan

A kötelező biztosítás (is) kissé máshogy működik a ködös Albionban, mint otthon.

Az autózás valóban veszélyes mesterség és ezt enyhén szólva is megfizettetik velünk autósokkal. Egy kezdő európai úrvezető éves akár 1000-1500 fontos kötelező biztosításra is számíthat, de évek során is csak lassan csúszik le a díj 5-600 font köré.

Családi biztosítótársaságunk ezt most megfejelte egy fekete dobozzal, amit be kell építeni a kocsiba és el van látva mindenféle szenzorral. Teljes képet kapnak tehát mindarról, amit az autóval művelünk. Ingázol? Hitelen veszed a kanyarokat? Túlléped a sebességet? Nagyokat fékezel, nagyokat gyorsítasz? Veszélyesebb vagy, mint ahogy azt a matematikusok elképzelik – többet fizetsz. Megalszik a tej a szádban? Te vagy a király! Igaz, hogy összességében te vagy a veszélyesebb, mert mindenki megelőz- veszélyesnél is veszélyesebb manőver – de ez legyen egy másik biztosított gondja.

Már látom a jövőt. Biztos vagyok benne, hogy évek kellenek csak és minden autóban kötelező lesz a GPS-el egybekötött fekete doboz, amely mindent tud majd a vezetési szokásainkról. Nem is tudom, hogy örüljek-e ennek, vagy inkább siránkozzak.

Azt hiszem rövid távon jó ötletnek tűnik, azonban az agyonszabályozottság, vélt, vagy valós jogfosztottság hosszú távon agresszióhoz, vagy depresszióhoz vezet.

Lehet rajta elmélkedni.

Valószínűleg ez különben is csak egy rövid átmeneti állapot lesz a már küszöbön toporgó önvezető autók és a mai “vadul, öntörvényesen” vezető autósok között.

A Tesla sok millió önvezető km-t gyűjtött már össze balesetmentesen. A Google önvezető Waymo nevű törpéje is hasít a próbavárosban. Eközben több ország is kezdi betiltani a dízeleket és a robbanómotorokat. Óriási változások előtt állunk autókázásban.

usa-google-car

 

https _blueprint-api-production.s3.amazonaws.com_uploads_card_image_290936_tslaself

 

Ezen felül továbbra is ajánlom a General Motors által létrehozott, majd az olajlobbi által kinyírt EV-1 ről szóló dokumentumfilmet. igaz, agyon volt hallgatva, de megtörtént. 20 éve! 🙂

https://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1

 

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s