BREXIT – amit tudni kell – 2017

Annyi baromság látott napvilágot – még újságírók tollából is – BREXIT témában és akkora az információhiány, hogy szinte kötelességemnek érzem, hogy írjak a témáról.

Először is néhány alapfogalmat tisztázzunk:

 

BREXIT – az Egyesült Királyság úgy döntött egy népszavazás útján, hogy elhagyja az EU-t.

Ugyan a népszavazás nem volt ügydöntő, de az éppen kormányon levő konzervatívok (Theresa May vezetésével) úgy döntöttek, keményen beleállnak és kilépnek.

Ezt az úgynevezett Article 50-re  (50-es cikkely) való hivatkozással lehet foganatosítani, amit 2007-ben a Lisszaboni szerződésben hívtak életre, ez tulajdonképpen jogi alapot ad arra, hogy egy tagállam kiléphessen. 2007 előtt erre nem volt jogi lehetőség.

Nos Theresa May  miniszterelnök élt ezzel a lehetőséggel, egészen pontosan 2017. március 29-én 12.30-kor. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniának hivatalosan el kell hagynia az EU-t legkésőbb 2019 áprilisáig, mivel a törvény erre két évet biztosít. Íme a levél:

article50letter_trans_NvBQzQNjv4BqH71L7x90HwQPM1sD1QdSal2akOfDNCtx6JlM57eD6OA

Jelenleg éppen zajlanak a tárgyalások Brüsszel és UK között.

Ezen kívül ami fontos a belpolitikában: May úgy döntött, hogy előrehozott választásokat tart, hogy megerősítse legitimitását a  Brexit folyamat előtt.  Ezzel jó nagy bakot lőtt, ugyanis a választások eredményeképpen nemhogy megerősödött volna, de meggyengült a parlamenti pozíciója, ugyanis a konzervatívok rovására váratlanul megerősödött a Munkáspárt.

tm

Ennek eredményeképpen Theresa May miniszterelnöknek jó nehéz dolga lett, mert semmilyen keményvonalas döntése nem csúszik át könnyen a parlamenten, sőt egyre inkább kezd az angol biliben a vihar nagy méreteket ölteni.

Ennyit az alapokról. Lássuk miképpen érintik a fentiek a velem együtt mintegy 3 millió EU-s állampolgárt, aki jelenleg a UK-ban él (ne).

Itt és most újabb fontos fogalmat kell bevezessünk: Permanent Residency – azaz állandó tartózkodás.

Aki legalább 5 éve a UK-ben tartózkodik, az a törvény szerint kérheti ezt a jogállást (jelenleg 65 fontért), ha megkapja, akkor állandó tartózkodásra jogosult a UK-ben, ami alapja lehet például az állampolgárságnak is. Kap róla egy kártyát. Erre az EU-s állampolgároknak eddig nem volt szükségre, mivel az EU-n belül tök jogszerűen itt tartózkodhattunk. Ez fontos!

Namost Theresa kitalált egy cut-off date-et (egy kiindulási időpontot), amihez képest jelenleg ez az 5 év ketyeg. Na ezt az időpontot még nem véglegesítették, de valamikor a fenti levél (2017 március 29) és a Brexit valós időpontja (valószínűleg 2019 április 1, hiszen két év áll a tárgyalásokra rendelkezésre) között lesz. Látjuk, hogy nem mindegy, melyik lesz a cut-off date. Ha például belőlem indulunk ki, akkor én 2017 június 3.án érkeztem az országba. Ha a cut-off date 2017 03 29 lesz, akkor bajban leszek. Ha 2019 április 1 a cut-off date, akkor is, de akkor nem akkorában, mert kedves feleségem és gyerekeim előbb érkeztek az országba.

Aki a cut-off date hez viszonyítva 5 éve a UK-ban tartózkodik, az megkapja a permanent residency-t, ha igényli. Aki ekkor minimum 2 éve tartózkodik az országban, annak Theresa nagylelkűen biztosít egy átmeneti időszakot, azaz nem ebrudalja ki, hanem az illető jogszerűen kivárhatja az 5 évet és utána igényelheti a permanent residencyt.

Íme a hivatalos weboldal erről:  KATT IDE

Aki még két éve sem tartózkodik az országban a cut-off date-hez képest – na azokkal jelenleg nem lehet tudni mi történik majd, de vannak elképzelések, amikről a BBC tájékoztatja a kedves EU-s állampolgárokat.

Íme tehát a különböző NEM HIVATALOS, de BBC-s és valid találgatások:

 • Mivel a kormánynak nem lesz energiája és ideje ennyi embert végigellenőrizni, ezért hoz egy törvényt, hogy a landlord (aki bérbe adja a lakását a bérlőnek) köteles ellenőrizni a bérlő jogállását, amennyiben nincs permanent residency-je, akkor nem hosszabbíthat vele szerződést – azaz nem lesz hol laknunk.
 • a munkaadóktól is ezt várják el – azaz nem lesz munkánk
 • a bankoktól is ezt várják el – azaz felmondják a bankszámlánkat
 • a surgeryktől (orvosi rendelő) is ezt várják el – azaz nem lesz orvosod
 • a permenent residency igénylés jelenleg 65 fontba kerül EU-s állapolgárnak, DE ha ezt felemelik mondjuk 1000 fontra, akkor egy 4 tagú család máris majd 1,5 millió FT-nak megfelelő összeget kell kicsengessen egy tartózkodás elbírálásért az államnak. Nos? Szimpatikus húzások?

Tehát legrosszabb esetben előfordulhat, hogy 3 millió jogkövető ember egyszerűen jogszerűtlen itt tartózkodónak minősül majd, vagy rettentő módon meg lesz nehezítve – el lesz lehetetlenítve az itt-tartózkodása.

Ne felejtsük el, hogy UK-ben 17 millió állampolgár gondolta akkor helyesnek ezt a folyamatot. (REMAIN – maradjunk EU-ban / LEAVE – menjünk EU-ból). Ami fájdalmasan sok.

brexit

084

 

Nagyon sok kérdés merül fel bennem, az egyik rögtön az, hogy mit szól mindehhez az a 17 millió állampolgár, aki erre szavazott. Rettentő embertelen lesz ez az Exodus ugyanis.

Mi fog történni cserébe azzal a mindegy 2,2 millió angol állampolgárral, akik jelenleg más EU tagországban süttetik a hasukat? Szó szerint, mert ha megnézitek nem ördögtől való dolog oda menni, ahol jobban érzed magad, az angolok látvalevőleg utálják a végtelen esőt (mi is), a jó időre hajaznak és tömegesen mentek emiatt Spanyolországba és Franciaországba. A magam részéről kipaterolnám kölcsönösségi alapon őket ugyanúgy az EU-ból, a hogy ők fognak minket. Nos ők paráznak is tőle rendesen: KLIKK IDE

 

o-EU-MIGRANTS-570

Végezetül:

Mi nem megélhetési kivándorlók vagyunk, otthon jobban éltünk, nagyobb házunk és hasonló jövedelmünk volt. Itt méreg drágán bérelünk egy fele akkora házat mini kerttel. Részben a gyerekeink miatt vagyunk itt, hogy jól megtanuljanak angolul és lássák milyen az igazi európai élet, mert amit otthon Viktorkáék csinálnak az egy vicc. Másrészt nem bírjuk azt a kuplerájt, gyűlöletkeltést és provincializmust, ami Magyarországon uralkodik. Mindennel együtt is itt remekül el lehet éldegélni – amíg hagyják.

Kérdezzetek, kommenteljetek, jó lenne, ha kialakulna egyfajta párbeszéd erről a témáról itt. Azt hiszem hiánypótlót alkottam különben alig egy óra alatt. Sehol nem láttam még ilyen átfogó cikket erről a témáról legalábbis. Na pá.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “BREXIT – amit tudni kell – 2017

 1. Azért az eléggé nem egyértelmű, hogy a 17 millió mit is gondolt helyesnek, de egészen biztosan nem a bbc listáját. SEMMIFÉLE részlet nem volt világos a szavazás pillanatában.

  Vannak tippek, hogy mi motiválta a szavazókat az ön-tökönszúrásra.

  Egyrészt sok idős ember szavazott a kilépésre, és ők azok, akik még (1) emlékeznek egy EU előtti időre (vsz amúgy rosszul), viszont (2) nem érdekli őket a külföldön tanulás vagy dolgozás, illetve az olcsó munkaerő alkalmazásának lehetősége. Ők megtehetik, hogy elvi alapon a szuverenitás növelése mellett voksoljanak, még az unokáik kárára is akár.

  Másrészt sok korábbi ipari körzet munkásosztály-beli választói támogatták a kilépést, főleg az “ennél szarabb már úgysem lehet” logika mentén. Őket harminc éve hitegeti a politikai osztály, hogy a déli megyék jóléte előbb-utóbb hozzájuk is elérkezik, de ők továbbra is munkanélküliek, míg a szomszéd házba beköltözött nyolc fiatal lengyel férfinak mindnek van munkája. Ők is jó eséllyel tévednek amúgy, hisz a jelenlegi helyzetnél sokkal sokkal szarabb is lehet még.

  Harmadrészt persze nyilván ott van még a tipikus magyarázat is, hogy az emberek hülyék, és különben is sok köztük a fasiszta idegengyűlölő náci.

  Kedvelés

 2. Engem inkább a gazdaság megroppanása izgat ezzel kapcsolatban. A font eddig se viselte túl jól a brexit körüli hercehurcát, de mikor az EU pénzügyi központjait elköltötetik Londonból, az sokkal jobban fog fájni, mint mondjuk a Brexit Bill kifizetése, ami miatt most húzzák a fogukat. És azt mi is meg fogjuk érezni. Arról nem is beszélve,h.minden sokkaé drágább lesz, pedig már most sem olcsó.

  Kedvelés

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s