Miért menjek el szavazni? 2014

Biztosan sokan vannak dilemmában a mostani szavazás előtt. Szarul állunk, a politikusokba és a rendszerbe vetett bizalom konvergál a nulla felé.

Még Török Gábor is szűkszavú volt a blogján evvel kapcsolatban. Mit mond Soundria?

Mindenekelőtt azt, hogy ebben szigorú vagyok. Aki ebben az országban él, vagy állampolgár, annak vannak jogai és kötelezettségei. Tudom, hogy ebben sem hisznek már sokan. A választójog szerintem az egyik ilyen jog, amivel vétek nem élni.

Lehet utálni a politikusokat (én is azt teszem), de akkor is el kell menni szavazni, mert nincs más törvényes lehetőségünk arra, hogy irányítsuk a dolgokat.

Előbb egy kis matek, aztán egy kis FAQ.

Nos nézzük a 4 évvel ezelőtti szavazást, lecsupaszítva:

Először is 2010-ben még két fordulós volt a választás. Az első fordulóban a választásra jogosultak 64%-a ment el szavazni, számszerűsítve 8 034 394 jogosult emberből 5 172 222.

A második fordulóra már csak a jogosultak 46%-a ment el. Fentiek alapján az alábbi szavazati arányok alakultak ki:

Mivel a választási rendszer csak azokkal tud számolni, akik kinyilvánítják a véleményüket, ezért például 68%-os hatalomhoz jutott egy párt, amire érdemben csak a választásra jogosultak 44%-a szavazott. Torz eredményeket is hozhat tehát, ha otthon maradsz. Nem igaz tehát, hogy nem érdemes szavazni. Ha azok között a milliók között vagy, akik nem szavaztak, nem kérhetsz számon semmit senkitől.

FAQ:

Nem értem ezt az egészet!

Nos, tájékozódj! Nem csak a TV, a mobiltelefonok és a plázák világában kell tisztán láss! Némi állampolgári ismeretre is szert kell tenned!

Ma Magyarországon képviseleti demokrácia van, azaz a választópolgárok (azaz Te magad) képviselőket választanak, akik maguk helyett berohangálnak a parlamentbe és szavaznak helyettük a fontos kérdésekben (az más kérdés, hogy ez működik-e a valóságban, de hidd el, működővé lehetne tenni, ha figyelnél). A képviselők viszont többnyire pártokba tömörülnek, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért. Ebből az a rendszer alakult ki, hogy egy pártra és egy egyéni választókerületi képviselőre adhatod le a szavazatodat négyévente. Vannak más rendszerek is, de Magyarországon ez terjedt el. Svájcban például konszenzusos rendszer van, a fontos dolgokról népszavazásokat tartanak. Az érdekesség kedvéért: 1848. és 2006. év között összesen 543 népszavazás volt Svájcban.

Angliában például parlamentáris monarchia van, azaz a királyi család uralkodik, de a parlament kormányoz. Miért jó ez? Mert a legfőbb hatalomért így nincsen versengés, ezért eleve van egy stabil pontja a kormányzásnak. Nálunk sajnos egyáltalán nincs konszenzus, csak egyvalamiben: semmiben sem értünk egyet! De vissza a választási rendszerhez:

Itt egy nagyon korrektül megcsinált infografika az eddigi választásokról. KLIKK IDE. Remekül követhetők a tendenciák, pártpreferenciák rajta. Talán segíti a tájékozódást. Szintén ezt a célt szolgálja egy közvéleménykutató cég weboldala, a Pártkereső, amely a lakosságot jelenleg feltehetően (a sajtó által sulykolt) foglalkoztató kérdések megválaszoltatásával próbál segíteni. Mérsékelt sikerrel. ugyanis a weboldal megmutatja, hogy nincs is akkora eltérés a pártok programjai között, mint elsőre gondolnánk. Jómagam például a következő eredményt kaptam:

2014-02-17_141633Sajnos a weboldal rettentően egyszerűsít: a kérdőív kérdéseinek többsége egymással összeegyeztethetetlen felvetéseket tartalmaz, gyakorlatilag akár az igen, akár a nem választ jelöli be az érdeklődő, teljesen mindegy, mert a kérdőív nem ajánl fel megfelelő válaszlehetőséget. A semminél mégis több!

Ugyan mit számít az én szavazatom?

Erre egy képpel válaszolok:

64444_562399537161686_2026210095_n

Azért nem akarok szavazni, mert nincs kire!

Nos vagyunk így egy páran. Sajnos a magyar választási rendszerbe nincs beépítve az “egyik pártra sem szavazok” szavazat. Pedig lehetne. Viszont, ha elmész és tiltakozásul érvénytelen szavazatot adsz le, például így, akkor is hallattad a hangod! Bátran menj el tehát szavazni és akár “szavazz Fasszal” <– ez egy mozgalommá vált időközben

24834_108236142549188_2689424_n

Képzeld el milyen nemzetközi botrány lenne, ha ebben az országban 3 millió ember szavazna fasszal. Ellenben az, hogy 3 millió ember el sem megy szavazni az senkit sem érdekel.

Más kérdésem van! Kérdezhetek?

Persze, írd be kommentbe! 🙂

8 thoughts on “Miért menjek el szavazni? 2014

 1. Azt tudjuk, hogy az uj rendszerben az ervenytelen szavazatok hogyan befolyasoljak a vegeredmenyt? Sehogy, csak a legitimaciot kerdojelezik meg?

  Kedvelés

 2. Ha azokra szavaztam volna, akik bejutottak, most verném a fejem a falba, ha nem rájuk, akkor akár el sem mentem volna.

  Kedvelés

   • Nem 🙂 addig tekergették a potikat, hogy gyakorlatilag 2 pólusú lett a parlamentbe kerülő bagázs. Ha egyikre se akarok szavazni, hanem másra, akkor elveszik a szavazatom, így nem látom sok értelmét a dolognak. Engem ki képvisel most? És ki fog? Ha pl a 4k kap 4%ot akkor be se kerül, holott kaphatott akár 4 számjegyű szavazatot is… Asszisztáljak ehhez a bohóckodáshoz? Még fojtathatnám, de igazából csak elbaszom a kedvem, de nagyon. Pisz

    Kedvelés

  • pont erről írok Zolee: kétpólusú is miattunk lesz. Ha mindenki elmenne szavazni, aki nem a nagyfejűekre szavaz, akkor bejuttathatnánk bárkit. Én ezért megyek el. Ha el sem mész, akkor eleve esélytelen lesz a támogatottad. Ez olyan, mint a lottó! AKi el sem megy, az nem nyer. DE valalki egyszer mégis nyer…

   Kedvelés

 3. Visszajelzés: Kuvaszok pásztorok nélkül at Sajnos.hu – Talán a legjobb vegyesblog az országban

Ne fogd vissza magad!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s